Blandet sammen med druerne Macabeo og Parellada kan der skabes nogen fremragende vine. Xarel-lo, som også nogle gange skrives som Xarel.lo, eller bare almindelig Xarello. Det kan bruges til at lave forskellige stilarter af vin, men det er oftest forbundet med Cava. Så her på siden kan du finde en dejlig mousserende vin.
Find den rette Xarel.lo
Den nemmeste måde at prøve Xarel-lo på er at snuppe en flaske Cava. Xarel-lo er værdsat af Cava-producenter, fordi det tilføjer fylde til vinen for at komplementere den friskhed, de får fra Parellada-druen.
Vilarnau Cava Brut Reserva Magnum er en økologisk cava i den rigtige størrelse. Castell de Vilarnau, der blev skabt i 1948. Det er den første vingård i Penedès der har modtaget prisen ‘WINERY FOR CLIMATE PROTECTION’. Vilarnau Cava Brut reserva er andengæret i en særlig praktisk magnumflaske (150 cl). Duft og smag bærer præg af de to hovedelementer. Macabeo-druen, der giver den elegante frugtighed med sin aroma af grønne æbler, mens vinifikations- og lagringsaromaer er den anden grundpille i vinen.
Xarel-los karaktere
Xarel-lo er en ret tyk drue, men dens bær har gennemsnitlig størrelse og farve. Det er en ret tilpasningsdygtig sort, der klarer sig godt i relativt lav højde, men også tolererer en bred vifte af jordtyper og klimatiske forhold. Den har brug for omhyggelig beskæring for at holde udbyttet under kontrol og sikre kvaliteten. Xarel-lo er særligt følsom over for sygdomme som meldug eller dunet, men ellers ret resistent.
Dens relativt høje alkohol og syreindhold betyder, at nogle vingårde, som Celler Pardas for eksempel i det centrale Catalunya, eksperimenterer med aldring for at se, hvordan det udvikler sig over tid. Så man kan muligvis se en udvikling i brugen af druen i de kommende år.
Xarel-lo kan producere vine med intense aromaer og smage, især af jord- eller urtekarakter.
Cava går godt til..
Cava parrer med en bred vifte af fødevarer, som Champagne gør; asparges eller salater, alt friturestegt, skaldyr, skaldyr, grøntsagsretter eller en simpel ostetallerken.
En rød variant
Som så mange hvidvinsdruer har Xarello en rødskallet variant. Xarel-lo Rosada, eller Pansa Rosada, som den oftere kaldes, findes kun i de stadigt aftagende kystvinmarker omkring Alella, dens eksistens er konstant truet, da Barcelonas forstadsudstrækning kryber nordpå langs kysten. Kun et par af Alellas største producenter nævner det i deres markedsføringsmateriale, og det bruges kun i små mængder.