Tør, men saftig?

Mar 15, 2023Thomas Birck
røde druer vindruer vinmark

Tør, men Saftig

Hvordan kan en vin være både tør og saftig, lød spørgsmålet fra en kunde forleden. Vinens verden er fyldt med særlige ord og vendinger, som kan forvirre mere end de gavner. Det er som en helt anden planet med sit helt eget sprog.

Både synssansen, lugtesansen og smagssansen spiller hver sin vigtige rolle, når der skal smages på vin. Du bør først smage på vinen, når du har set på og duftet til vinen. Vi har lavet en ganske kort smagsguide, så du kan deltage i vinsnakken over middagen.

Sødme
Er der sødme eller tørhed i vinen. Din vurdering kan du beskrive med tør, halvtør, halvsød eller sød.


S
yre
Syre lyder ubehageligt, men den tilfører vinen skarphed og friskhed. Er der for meget syre, smager vinen bittert og ubehageligt skarp. Er der ikke nok syre, vil vinen karakteriseres som flad.

Vinens frugtsyre beskrives som syrerig, spids, grøn, sprød eller forfriskende.


”K
rop
Føles vinen som vand eller har den mere fylde? Kroppen er en kombination af alkohol, frugt, tannin og restsukker.

”Kroppen” beskrives som tynd, let, medium, fuld, tyngde eller kraftig.


E
ftersmagen
Eftersmagen er din fornemmelse efter at have slugt vinen.

Den kan beskrives somkort, lang, frugtrig, fadpræget og/eller behagelig.


Men tilbage til vores kære kundes spørgsmål om saftig og tør:

SAFTIG beskriver en vin med masser af frugt, god syre, attraktiv og ligetil, mens TØR er et udtryk for mængden af restsukker i vinen. Nu mindre restsukker, nu mere tør.

Tørre, men saftige hvidvine

Noget af det udfordrende og fascinerende ved vin er, at det er et komplekst og stort område at overskue, men det er på samme tid yderst givende at være en del af det.

Lad vinterminologien hjælpe dig med bedre at beskrive og finde din ønskede vin, men undgå at falde i fælden, som den ensporede vintosse, som lever i et lukket univers

Har du lyst til at grave lidt mere i vinens terminogi, så vil vi anbefale Søren Frank’s glimrende parlør i Berlingske, som du kan finde ved at klikke her.

Tørre, men saftige rødvine 

Flere artikler