Det er en af de mest emblematiske druesorter i Frankrig, som har erobret ganerne hos mange vinelskere. Bag muskat gemmer sig en af vinifera-plantens mest vidtforgrenede familier. Tilfælles er druernes lave syreindhold. Mest velset er den grønne Muscat, som har små aromatiske bær der giver en af de mest populære mousserende vine, herunder Asti.
Druens oprindelse og navne
Det er en hvid druesort af græsk oprindelse, der findes i mange domæner ved Middelhavskysten. Typisk Middelhavsområdet har den tilpasset sig andre regioner, der er ret varme og solrige. Det er også en flertalsdruesort, som har udviklet sig betydeligt, og har mange forskellige sorter i hele verden. Den producerer meget forskellige vine, uanset om de er hvide, røde eller rosé. Dens navn er forskelligt afhængigt af det land, hvor den findes: Moscatel de Grano Menudo (Spanien), Moscatel Galego Branco (Portugal), Moscato bianco (Italien), Moschato aspro (Cypern, Grækenland).
Karakteristikken bag druen
På vinstokken er den genkendelig på sine mellemstore bær, saftige, søde og faste. Sorten har en tidlig knopskydning og en modenhed af anden periode. Det er en ret skrøbelig sort, som frygter frost og meldug. Alle varianter af Muskat, og dens forskellige vinifikationer i søde, tørre eller mousserende vine, er karakteriseret ved deres "muskat-lignende" aromaer. Faktisk kommer denne aroma fra naturlige stoffer kaldet terpener (linalool, nerol, geraniol, terpineol).
De vigtigste aromaer af Muscat-vine er appelsin, brun farin, bygsukker og rosiner. Der er også aromaer af hvid frugt og rose. Ifølge mange eksperter er det en af de nemmeste druesorter at genkende på næsen på grund af dens karakteristiske aromaer.
Til mad- og vinkombinationer serveres søde muskater hovedsageligt som aperitiffer eller med foie gras og desserter. Hvad angår de tørre Muscats, passer de perfekt til asparges eller skaldyr.
Kan nydes unge
Vine lavet af Muskat indtages generelt ret unge. De har ikke et stort ældningspotentiale på grund af den lave surhedsgrad, de indeholder. Hvidvine lavet af Muscats behøver egentlig ikke åbnes før smagning, da de er ret blomstrede og kan nydes ret unge. Til gengæld kan rødvine lavet på Muscat have gavn af lidt luftning inden servering, for at lade aromaerne udvikle sig inden smagning.
Muskats ideele klima
Alle Muskat typerne kræver varme og meget sollys. Den har brug for en lang biologisk vækstperiode og skal modnes langsomt. Den tager ikke godt imod fugt på grund af dets modtagelighed for sygdom. Nogle af muskat druerne tåler ikke tørke særlig godt, men når det kommer til Frankrig bliver det plantet i den køligste del af Middelhavsområdet.