Chianti - Lang og fascinerende vin historie

Stærk italiensk vin identitet

Toscana har længe været kendt for sin landbrugsrigdom, især dyrkningen af korn, oliven og vin, med Chianti som regionens flagskib og Sangiovese som den primære drue.

Chianti har en lang historie med kvalitetsudsving, men står i dag kvalitetsmæssigt stærkt. Trods historisk misbrug af Chianti-navnet, har regionen siden 1920'erne arbejdet for at beskytte og forbedre Chianti-kvaliteten, senest ved DOCG-reglerne i 2002, der begrænser brugen af hvidvinsdruer i Chianti.

Sangiovese-druen, Italiens mest dyrkede rødvinsdrue, kræver nøje udvælgelse af sorter og kloner for at sikre konsistens i vinene. Klimaforandringer har gavnet druens modning, hvilket forbedrer kvaliteten af Sangiovese-vine. Chianti opdeles i Chianti DOCG og den mere prestigefyldte Chianti Classico. Trods dette findes der stadig høj kvalitet i almindelig Chianti DOCG, som ofte tilbyder god værdi for pengene.

Historisk set har Chianti udviklet en stærk identitet og kvalitetsimage, især med initiativer som den Sorte Hane-konsortiet, der fremmer Chianti Classico. I dag afspejler både Chianti DOCG og Classico-vinene et højt og stabilt kvalitetsniveau, med nogle DOCG-vine der tilbyder ekstraordinær værdi.