Østrigske Sekt g.U. står for beskyttet oprindelsesbetegnelse, der identificerer det bedste fra østrigsk mousserende vine. Fremstillet efter den traditionelle metode med forlænget lagring af druerne. Østrigske bobler afslører kompleksitet såvel som frugt, alt sammen svøbt i levende syre. En følelse af sjov i et glas.
Østrigske vin regler
"Østrigsk sekt" eller "østrigsk qualitätsschaumwein" må kun udbydes på markedet under denne betegnelse. Den skal udelukkende være fremstillet af en af de 40 druesorter, der er tilladt til produktion af Qualitätswein i Østrig, og er fri for fejl i udseende, lugt og smag. Når enten de anvendte druer i produktionen eller basisvinen kommer fra Østrig, kan produktet betegnes som "Østrigsk Sekt". Hvis produktionen af Sekt finder sted i Østrig, kan produktet bære betegnelsen "Produceret i Østrig".
Den østrigske sekt dag
Hvert år fejres den østrigske
Sekt-dag på den 22. oktober. Det er, denne dag at højkvalitets produktet i østrig bliver sat i søgelyset gennem en række aktiviteter og arrangementer, der afholdes i hele Østrig. Elskere af mousserende vine kan lære mere om dette produkt og dets produktionsmetoder samt smage en bred vifte af vinene. Med østrigske Sekt-kældre, der har "åbent hus" hele denne dag, er det den perfekte mulighed for at lære og nyde de mange facetter af østrigiske bobler.
Den østrigske sekt-dag tjener hovedsageligt til at øge bevidstheden om kvaliteten, variationen og oprindelsen af østrigske sekt i restaurant-, detail- og forbrugersektoren. Det signalerer samtidig begyndelsen på Sekt-højsæsonen.
Østrigsk vin komité
Østrigs vinindustri har arbejdet hårdt i flere år for at forbedre profilen af sine mousserende kvalitetsvine. Et første skridt var at oprette den østrigske sektkomité.
Siden april 2013 har der været en officiel østrigsk sekt-komité. Dens juridiske status kan sammenlignes med den for Østrigs tolv regionale vinkomitéer – for eksempel i Weinviertel, Kamptal og Thermenregionen – men har et effektivt udvalg, der dækker hele Østrig. Den østrigske Sekt-komité er et offentligt organ. Dets aktiviteter omfatter forbedring af knowhow og gennemsigtighed i produktionen og markedsføringen af østrigske Sekt. Et af udvalgets hovedmål er at skabe mere opmærksomhed og understrege tilstedeværelsen af dette førende indenlandske produkt blandt forbrugerne.
Et hurigt kig på hvad Østrig tilbyder
Østrigsk vin er noget af det mest kvalitetsfokuserede i Europa. For vinelskere betyder dette, at du vil finde vellavede håndværksvine til priser, der repræsenterer strålende værdi på tværs af spektret. Grüner veltliner er Østrigs mest berømte eksportvare, der laver lækre sprøde, frisksmagende vine med noter af modent æble og et karakteristisk spændende twist af hvid peber. Du kan finde lækre eksempler på vine til gode prisniveauer, eller forvent at betale lidt mere for mere koncentrerede eksempler med ældningspotentiale. De vigtigste røde druer i Østrig er blaufränkisch, zweigelt og St Laurent, og de vigtigste hvide sorter er den førnævnte grüner veltliner og riesling.
Østrigs vine er bemærkelsesværdigt madvenlige: Grüner veltliner har især en affinitet med både klassiske østrigske retter (som schnitzel og kartoffelsalat) samt fisk og skaldyr, kylling, pastaretter og let krydrede aromatiske retter.