Basal vin viden

Introduktion til indlægget:
Denne tekst er en del af Greatwines basal vin viden indlæg. Her vil du kunne få en masse brugbar viden om vin, og alt hvad der hører med. Hvis du har nogen andre spørgmål eller tanker, så kan du enten bruge vores chat, eller kontakte support på telefon eller mail.

SERVERINGSTEMPERATUR PÅ VIN

Temperatur på vin (Rød)

Mange danskere har vænnet sig til at drikke rødvin ved stuetemperatur. Den optimale serveringstemperatur for rødvin ligger dog under den normale stuetemperatur på 20 grader.

Som hovedregel skal de fleste rødvine serveres med en temperatur på 14 -18 grader. Opbevarer du rødvin ved stuetemperatur, bør du derfor køle dem en tand ned, før du drikker dem.

Rødvine, der er mere fyldige og alkoholtunge, kan bedst tåle at blive serveret ved højere temperaturer, herunder f.eks. Cabernet Sauvignon og Syrah. Hvorimod de mere lette, ukomplicerede og oftest unge rødvine uden fadlagring kan serveres med en temperatur på 14-16 grader, herunder f.eks. Beaujolais.

Temperatur på vin (Hvid)

Mange hvidvine gør sig godt ved en serveringstemperatur på omkring 6-8 grader.

De enkle og friske hvidvine skal drikkes koldest, da dette fremhæver friskheden. Det er dog vigtigt at serveringstemperaturen ikke bliver for kold, da det kan være med til at hvidvinen skjuler nogle af smagsnuancerne. Så hvis du tager hvidvinen direkte fra køleskabet eller is-spanden, er det en god ide at lade hvidvinen stå lidt i glasset, inden den drikkes.

Hvidvine, der er mere fyldige med fadlagring, skal drikkes ved en højere temperatur for at smagsnuancerne kommer til deres ret. F.eks. har en Chardonnay, godt af at blive serveret ved omkring 9-12 grader.

Temperatur på vin (Rosé)

Rosévin skal ligesom hvidvin drikkes køligt. Den ideelle temperatur på en rosévin afhænger af vinens nuancer, men generelt skal den ligge på et sted mellem 6-10 grader.

Mange drikker rosévin direkte fra køleskabet eller fra is-spanden. Når rosévinen hældes op i et glas, vil temperaturen på vinen automatisk stige en smule, dette passer godt med, at den rammer den rigtige serveringstemperatur, når man drikker af glasset.

Bobler temperatur

Som hovedregel bør mousserende vin serveres ved 7-10 grader. Ved en lettere mousserende vin, som Prosecco eller Moscato, skal temperatuen ligge på en 7-9 grader.

Mousserende vine, der har fylde og kompleksitet, skal have en temperatur på gerne et par grader højere, ca. 10-12. En klassisk flaske Champagne skal serveres med en temperatur på 9-11 grader.

Portvin temperatur

Portvin skal helst serveres ved en temperatur på omkring 16 grader. Du kan med fordel temperere portvinen i køleskabet i 30-40 minutter inden servering. Serveringstemperaturen kan dog svinge et par grader alt afhængig af portvinstypen.

Dessertvin temperatur

Dessetvins serveringstemperatur afhænger af typen af dessertvin. De hvide dessertvine serveres oftest afkølede med en temperatur på ca. 5-10 grader. Røde dessertvine serveres oftest ved stuetemperatur eller en anelse afkølede.