Flaskernes størrelser

Vinen er vanvittigt populær over hele verden, og det skyldes, at den kan sendes fra hvert et hjørne af jorden til den anden side af planeten på sikker vis. Skabelsen af modstandsdygtige, standardiserede
glasflasker ændrede vinens verden for altid, og nu er en flaske vin mere end bare en beholder, men et symbol og synonym for gode tider.

Før vinflasker blev den officielle beholder til opbevaring og transport af vin, afsendte producenterne deres vin i lerbeholdere. Trætønder
erstattede senere det tunge og skrøbelige lertøj, og takket være den industrielle revolution dukkede glasvinflasker op engang i det 17. århundrede.

Med vinflasker kom nye udfordringer. Hvor store skulle de være? Dilemmaet resulterede i, hvad vi nu betragter som de klassiske vinflaskestørrelser, og selvom den standard 750 ml flaske er den mest brugte, findes der andre, og det betaler sig at kende til dem.

Nedenfor finder du hver historisk vinflaskestørrelse med en forklaring, samt en tabel med henholdsvis volumen, ækvivalente standardflasker og servering.

Piccolo (Kvart - Pony - Snipe - Split) Denne lille flaske, der ofte bruges til Champagne, er blevet
normen for flyselskaber og minibarer på feriesteder over hele verden. Selvom den er sød, er denne vinflaskestørrelse ikke effektiv, da flasken kan koste mere end vinen indeni.

Chopine Denne sjældne flaske er gammel, da den går tilbage til Frankrig før den franske revolution, når en Chopine var en standard måleenhed svarende til en pint. Nogle producenter i Bordeaux bruger den stadig, og det er regionens version af enkeltserveringsstørrelsen. 

Halv (Demi) Denne flaskestørrelse er lettere at forstå, da den blot er
halvdelen af en standardflaske. Demi er det franske udtryk for halv. Selvom et par bordvine er flasker i denne usædvanlige beholder, er den mere populær for søde vine.

Clavelin Denne unikke flaske indeholder tre fjerdedele af en standardflaske og er unik for regionen Jura i Frankrig. Producenter bruger den squatte flaske til deres vin jaune og nogle stråvine. Du finder ikke clavelin flasker andre steder, ikke engang i andre franske regioner.

Flaske (Standard) Den standard 750 ml flaskestørrelse blev reguleret verden over så tidligt som i 1970'erne. Folk har stadig til gode at opdage, hvorfor denne størrelse blev normen. Eksperter er enige om, at disse flasker først blev brugt i Bordeaux, Frankrig, hvor vinproducenter bruger 225 lt barriques. Hver barrique svarer til 300 75 cl flasker.

Magnum To standardflasker udgør en magnum. Denne trendy flaskestørrelse er forholdsvis almindelig, da den er ideel til større middagsselskaber. Interessant nok er en magnum ofte dyrere end to
standardflasker af samme vin, fordi vinen ældes langsommere i magnums end i standardflasker, så den er mere værdig til aldring.

Jéroboam (Double Magnum) Opkaldt efter den første konge af det nordlige kongerige ifølge bibelen. Den berømte dobbelte magnum ses ofte ved bryllupper og andre store middagsselskaber, da de ikke er så komplicerede at servere eller så tunge som større formater, samtidig med at de stadig tilbyder nok vin til en folkemængde.

Réhoboam Réhoboam flasker er opkaldt efter den første konge af det adskilte Judæa ifølge bibelen. Selvom denne flaske blev brugt i Champagne og Burgund, produceres den ikke længere, da europæisk lovgivning ikke tillader
flasker, der ikke indeholder et lige antal liter. Réhoboam holder 4,5 liter.

Impériale Den kejserlige flaske er eksklusiv for Bordeaux, svarende til otte standardflasker eller fire magnum. Impériale flasker indeholder samme mængde vin som Methuselah, som er almindelig i Champagne og Burgund. 

Methuselah Opkaldt efter den bibelske patriark og den længstlevende mand, der nogensinde har levet, formodes det, at han døde i en alder af 969. De bruger denne flaske i Champagne og Burgund, hvor den ofte er beregnet til at opbevare vingårdernes længstlevende vine.

Salmanazar Opkaldt efter den bibelske assyriske konge, var Salmanazar eksklusiv til Champagne, men nu bruger producenter den over hele verden, selv i den nye verden. En Salmanazar flaske indeholder samme mængde som en typisk kasse vin.

Balthazar Opkaldt efter en af de tre vise mænd, er Balthasar svarende til 16 standardflasker vin eller næsten 100 serveringer. Balthasar flasker, sammen med Jéroboams, er blandt de mest populære mellemstore store-format flasker.

Nebukadnezar Opkaldt efter den bibelske konge af Babylon, er Nebukadnezar en usædvanlig størrelse, der holder 20 flasker eller 15 liter vin. Disse flasker bruges ofte som udstillingsflasker på vingårde og fine restauranter.

Melkior Opkaldt efter en af de tre vise mænd, er Melkior flasker praktiske, da de holder samme mængde vin som to standardkasser. Melkior flasker er noget populære i Champagne, Bordeaux og Burgund. Flasken vejer omkring 45 kilo!

Salomon Opkaldt efter den bibelske konge af Israel, er denne store-format flaske den mest almindelige af de største flasker på denne liste, selvom den stadig er sjælden. Traditionelt bruger kun Champagne producenter Salomon flasker til særlige offentlige lejligheder og fejringer.

Sovereign Den første kendte Sovereign flaske kom ud af Maison Taittinger'