Forskellige slags italienske bobler
Der findes et hav af udsøgte italienske bobler, som produceres i hele Italien. Fra de klassiske mousserende vine i det nordlige Italien til de mere eksperimenterende vine, der laves længere mod syd. Det nordlige Italien danner hjem for Prosecco og Asti Spumanti, og i det centrale Italien produceres Lambrusco. Men hvad er egentlig forskellen på disse tre mousserende italienske vine?
Prosecco
Prosecco er over de sidste få år blevet enormt populært inden for mousserende vine. På nuværende tidspunkt sælges der mere prosecco end Champagne på verdensplan - faktisk i så høj grad at producenterne af disse italienske bobler har været bekymrede for, at en mangel på Prosecco ville kunne opstå på globalt plan. Prosecco produceres på den grønne drue Glera for foden af Veneto-regionen i Norditalien i det specifikke område Prosecco DOC eller Prosecco DOCG. Prosecco er en letdrikkelig, frisk og meget aromatisk italiensk mousserende vin, som er lavet på Charmat-metoden. Den ligger i den tørre ende og har medium til høj surhedsgrad samt store, skummende bobler. De primære smagsnuancer inkluderer æble, kaprifolie, fersken, melon og pære. Prosecco smager fantastisk i sig selv og som aperitif, kan sammensættes superfint med næsten enhver ret og fungerer godt i cocktails. Du kan læse meget mere om denne skønne mousserende vin under Prosecco.
Asti Spumanti
Asti Spumanti er en sød mousserende vin, der er lavet på Moscato Bianco-druen i området Piemonte i Norditalien. Det, som er særligt for denne vin, er, at den ikke gennemgår en andengæring. Den fermenteres i en tank lavet af rustfrit stål, der forsegles inden fermenteringen er færdig for at fastholde CO2 og opnå den forventede mængde kulsyre. Her stoppes fermenteringen tidligt, så der efterlades en betydelig mængde sukker i saften, hvilket resulterer i en sød vin med mindre alkohol og intense blomstrede og frugtige aromaer. Især Moscato d’Asti DOCG har et flot ry og nydes ofte i slutningen af et måltid med cremede eller frugtige desserter. Du kan også lave en fantastisk velkomstdrink med asti, som fungerer supergodt til fest.
Lambrusco
Lambrusco produceres i den midterste del af Italien. På samme måde som Prosecco er Lambrusco produceret med Charmat-metoden. Men farven er anderledes, da Lambrusco er rød. Lambrusco produceres i Emilia-Romagna-området i det centrale Italien i et af de mange Lambrusco DOC’er. Når du hører ordet ‘Lambrusco’, tænker du nok på den meget søde vin, som var populær i 1980’erne, men i dag er disse vine typisk tørre og produceres også som hvid og rosé. De er friske og frugtige og skal gerne drikkes unge. Enten alene som aperitif eller med mad som fx pizza.
Italienske bobler fra andre regioner
Der findes mange flere slags udsøgte mousserende, italienske vine, såsom Franciacorta, der produceres i det nordlige Italien på den samme traditionelle måde som Champagne. Eller Brachetto d’Acqui DOCG fra Piemonte, som er en sød, mousserende rødvin, der er meget populær til dessert, og som er helt fantastisk til mørk chokolade. Prøv fx vores Brachetto d'Acqui DOCG 6,5% Scanavino, som fungerer perfekt som en rød, blødtboblende, dessertvin.
Der findes også gode mousserende vine fra områderne Trentino og Liguria, og kommer vi mere syd på, producerer områderne Toscana, Abruzzo, Puglia, Basilicata og Sicilien også fantastiske mousserende vine.
Udover vores italienske bobler kan du se hele vores udvalg af mousserende vine under Bobler.