Historien bag druen
Zinfandel menes at være en af de ældste druer, der stadig bruges til vinfremstilling. Forskning har vist, at den første vin lavet på Zinfandel anses for at være fra 6000 år f.v.t. og skulle være fundet i Kaukasus. Der har i mange år været en debat om, hvorvidt den italienske drue Primitivo er den samme druesort som Zinfandel. Efter mange års teoretisering står det nu klart, at de 2 druer er identiske. Stamfaderen for de 2 druer er den kroatiske Crljenak Kastelanski, der stammer fra Dalmatienkysten.Nem og hurtig
Efter Californiens guldfeber i midten af 1800-tallet var der stor mangel på træer i staten. Det resulterede derfor i at antallet af Zinfandel-vinmarker steg i Californien. Der skete dog det, at i slutningen af 1800-tallet blev de fleste af vinmarkerne ødelagt på grund af vinlus. Zinfandel-sorten var blandt den første, som blev genplantet, fordi Zinfandel-druen var nem at dyrke, og så voksede den hurtigt. Hvilket er dejligt, når der f.eks. skal laves Zinfandel rødvin.Californisk Zinfandel
Zinfandel-druen, der længe har været forbundet med Californien, er hovedkomponenten i mange madvenlige vine med rig smag, der er dristigere end delikat pinot noir og mere tilgængelig end garvesyret cabernet sauvignon. Zinfandel druer kommer ofte fra vinstokke, der kan være et århundrede år gamle, hvilket giver dybde og kompleksitet til disse ''let at elske vine''. Zinfandel foretrækker et varmt, men ikke hedt klima. Druerne har tynde skal, som svinder sammen under for meget sol. Et tørt klima er bedst, da de tætpakkede drueklaser kan rådne, hvis der er for meget fugt i luften. Central Valley i Californien producerer størstedelen af Californiens zinfandel til bulkvin. Californien, især i Amador County og de russiske River Valley vinregioner, har også mange vinstokke, der går mere end 100 år tilbage til Gold Rush-æraen. Gamle vin-zinfandels er mere krydrede og lidt lavere i alkohol. Mange er enige om, at den bedste region for zinfandel vin af høj kvalitet er i Dry Creek Valley i Sonoma County, som har varme dage og kølige nætter, der er ideelle til at modne den kræsne drue. I den nærliggende Napa Valley lagres premium zinfandel ofte på nye egetræsfade, der ligner cabernet sauvignon.Druens profil
Hvis vi skal vælge en nationaldrue til USA, så er det Zinfandel. Selvom forskningen viser os, at Primitivo og Zinfandel er den samme sort, holder både amerikanerne og italienerne fast i, at det er 2 forskellige sorter. Smagen i den traditionelle mørkerøde og kraftige Zinfandel rødvin kan variere. Den kan gå fra de søde noter af chokolade, nødder og søde modne kirsebær til de mere krydrede noter. Zinfandel fra USA er generelt mere sød og krydret. Hvorimod den fra Italien har mere bærduft. Begge landes vin har det til fælles, at de kan være meget alkoholtunge. De kan opnå en alkoholprocent på op mod ca. 17 %.Smart Zinfandel kendetegn
Det bedste trick, når du køber Zinfandel, er at tjekke alkohol efter volumen. En lettere Zinfandel vil have omkring 13,5% procent alkohol i sig, mens en fed og krydret Zinfandel vil have omkring 16% alkohol i sig. Håber du vil nyde godt af dette smarte kendetegn fra os her hos Greatwine.