VIN TIL FISK

Fisk kan groft inddeles i tre grupper:

Mager og flaget mild fisk – rødspætte, søtunge, aborre

Mellem tekstureret fisk – ørred, havaborre, kuller, torsk

Kødfulde fisk – laks, tun, havtaske, sværdfisk 

Men hvordan en fisk tilberedes – grilning, bagning, stegning eller på grillen – vil være med til at indsnævre dit vinvalg. Det samme vil de øvrige ingredienser i retten. For eksempel vil fisk serveret med en cremet sauce have brug for en vin med høj syre for at rense ganen mellem bidder. Krydrede fiskeretter kræver en vin med en vis sødme for at balancere varmen fra krydderierne.

Hvide fiskefileter

Delikate fisk med mild smag, såsom rødspætte, søtunge og tilapia, kan tilberedes hurtigt og nemt ved at grille eller bage, og serveres blot med citron og krydderurter. En italiensk hvidvin er et naturligt match. Ud over den altid populære Pinot Grigio skal du kigge efter druer som Vermentino, Fiano og Grillo, som laver friske, citronagtige vine. Vine fra Sicilien og Sardinien har nogle gange en frisk salt tang, der også fungerer godt til blot grillet fisk.

I store træk er hvidvine fra kystnære vinområder et sikkert bud med fisk. Den spanske Albariño fra Rías Baixas, er et andet godt valg.

Vine med høj naturlig syre, fungerer godt sammen med delikat hvid fisk i cremet saucer eller kogt i smør. En Chardonnay uden egetræ, såsom Chablis, er et pålideligt valg.

Eira São Miguel White  Vinho Regional Alentejano, 2022 - 37,5 cl.
35,00 kr pr. fl. v/6 stk.
43,75 kr pr. flaske
Eira São Miguel White Vinho Regional Alentejano, 2022 - 37,5 cl.
Recommend Icon
Albarino Rias Baixas 2022
95,20 kr pr. fl. v/6 stk.
119,00 kr pr. flaske
Albarino Rias Baixas 2022
Chablis 1er Cru Montmains 2020
Den blandede luksus kasse
529,00 kr 592,00 kr
Den blandede luksus kasse
-11%

Tekstureret hvid fisk

Fisk som torsk, helleflynder, kuller og havaborre har en tendens til at blive brugt i retter med rigere saucer, krydderier og urter med kraftig smag. 

Det betyder, at du kan vælge en mere robust hvidvin, måske med noget ege- eller flaskealder. Prøv stilarter som ældet hvid Rioja eller Chenin Blanc.

Eksotiske, krydrede Alsace hvidvine lavet fra RieslingGewurztraminer og Pinot Gris, vil passe godt sammen med asiatisk-krydrede hvide fiskeretter. På samme måde til krydret fisketaco skal du vælge en aromatisk østrigsk Grüner Veltliner eller tysk riesling – igen med et strejf af sødme for at temperere krydderiet. 

Krydderurter som dild, estragon, persille, purløg, merian og citrongræs fungerer alle godt sammen med fisk. Krydret fiskeretter kræver vine, der komplementerer disse smage med deres egne livlige urtenoter. Sauvignon Blanc – enten friske, lækre versioner fra New Zealand eller mere beherskede urteagtige stilarter fra Loire-dalen – er en pålidelig mulighed.

Hvis din torsk eller kuller er stegt i dej – enten en let japansk tempura eller den klassiske fish and chips – skal du kigge efter en frisk, tør hvid med høj syre for at modvirke fedme. Her vil en sprød Sauvignon Blanc fra Chile eller New Zealand fungere godt.

Tekstureret hvid fisk

Recommend Icon
Colombard - Sauvignon 2023
68,80 kr pr. fl. v/6 stk.
86,00 kr129,00 kr pr. flaske
Colombard - Sauvignon 2023
-33%
Vouvray Les Roches Blanches 2020
79,20 kr pr. fl. v/6 stk.
99,00 kr pr. flaske
Vouvray Les Roches Blanches 2020
Grüner Veltliner Furth Kremstal 2023
119,00 kr pr. fl. v/6 stk.
148,75 kr pr. flaske
Grüner Veltliner Furth Kremstal 2023
Grüner Veltliner Ried Steinleitn Kremstal DAC Reserve 2021

Kødfulde fisk

Når du parrer vine med fisk, der har en mere kødfuld tekstur – såsom sværdfisk eller havtaske – samt fisk som tun og laks, øges udvalget af stilarter at vælge imellem, da rosé og lysere røde ofte vil fungere bedre end hvide. 

Som altid er den gyldne regel at tænke ikke kun på selve fisken, men hvordan den tilberedes og hvilke ingredienser den serveres med. Druer og stilarter inklusive Chardonnay, Sauvignon Blanc, Riesling, Pinot Gris, Pinot Noir er blandt de mange muligheder for at parre med laks afhængigt af retten. Røget laks ledsages bedst af VouvrayChenin Blanc eller Riesling i den sødere ende. Gravad laks kalder på en oversøisk Sauvignon Blanc eller Riesling.

Parring med tunretter er ligeledes alsidige. Saftige rødvine som Beaujolais, vores tyske Spätburgunder, Dolcetto, Valpolicella, eller hvis du skal prøve en hvid så prøv en klassiske Bourgogne, vil matche svitset og grillet tun. Men tun carpaccio kræver sprøde citrushvide som Chardonnay.

Kødfulde fisk

La Foule Chardonnay Pays d'Oc 2022
71,00 kr pr. fl. v/6 stk.
89,00 kr pr. flaske
La Foule Chardonnay Pays d'Oc 2022
Bacharacher Spätburgunder 2018
140,00 kr pr. fl. v/6 stk.
175,00 kr pr. flaske
Bacharacher Spätburgunder 2018
Den eksklusive hvidvins smagekasse
Reserva Branco Vinho Regional Alentejano 2022
68,00 kr pr. fl. v/6 stk.
85,00 kr pr. flaske
Reserva Branco Vinho Regional Alentejano 2022