Vin til maden - sådan laver du det perfekte match

Aug 27, 2020Thomas Birck
||
Leder du efter en vin, der passer godt til maden? Det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvilken vin, man skal vælge til hvilken salgs mad. Derfor har vi hos Greatwine lavet en samlet guide til dig her, hvor du kan se vores anbefalinger på vine til fisk, skaldyr, forskellige slags kød og ikke mindst til ostebordet.   Smag er naturligvis meget subjektivt, så betragt vores anbefalinger som en rettesnor med det formål at skabe det bedst mulige match mellem mad og vin. Finder du ikke svaret på dine spørgsmål her, så send en mail via kontaktformularen nederst på siden. Så hjælper vi dig gerne med at finde den helt rigtige vin til maden. 

Vin til skaldyr

De mere salte skaldyr, såsom blåmuslinger og østers, passer bedst med en Chablis, Riesling eller en oversøisk Chardonnay uden fad. Det samme valg af vin gælder for stenbiderrogn med det klassiske tilbehør af blinis, rødløg og creme fraiche. Til skaldyr med en let sødme, såsom rejer, hummer og krebs, anbefaler Greatwine hvid bourgogne, Sancerre eller tør champagne. Skru op for kvaliteten af din vin, når du spiser hummer.

Vin til fisk

Lyse og fedtfattige fisk, såsom torsk, sej, kulmule og hellefisk, anbefaler vi hvid Bourgogne, Pinot Blanc, Pinot Grigio, Albarino og Sauvignon Blanc. Ceviche kræver hvidvin med høj syre, og her vil en sødere Riesling passe perfekt, hvis chilien er meget stærk, og en tør Riesling, Grüner Veltliner eller oversøisk Sauvignon Blanc hvis chilien er mild. Federe og mere kraftigt smagende fisk, såsom laks og havtaske, går perfekt med Chardonnay, både europæiske og oversøiske. Røget laks ledsages bedst af Vouvray, Chenin Blanc eller Riesling i den sødere ende. Gravad laks kalder på en oversøisk Sauvignon Blanc eller Riesling. Ved tun, der er stegt som bøf, så prøv vores tyske Spätburgunder eller klassiske Bourgogne, mens grillet tun går bedre med en Barbera Asti. Til rå tun vil en tør Riesling eller en Sancerre være perfekt. Sushi er bedst ledsaget af en Pinot Blanc eller en ikke-lagret Chardonnay.

Vin til kylling

Kyllingens match med vin er i høj grad af tilbehør og tilberedning. Serverer du kyllingen med citron, asparges, tomat og salat, så vælg en Chardonnay, Riesling, Viognier eller en rødvin fra Beaujolais. Serverer du kyllingen med fyldige ingredienser, såsom bacon, champignon og svampe, så gå efter Pinot Noir eller vores nye Beaujolais. Coq au vin er et godt eksempel på en ret i denne kategori. Får kyllingen et asiatisk selskab af chili, citrongræs, ingefær og koriander, så vælg Sauvignon Blanc, tør Riesling og en sødere version af Rieslingen, hvis chilien er stærk. Kylling der er barbequemarineret, kræver en kraftigere vin, som kan hamle op med barbeque smagen. En californisk zinfandel vil her passe rigtig godt. Med den mere enkle version af tilberedt kylling der er krydret med salt og peber, passer det godt med en let, frugtig og syredomineret vin. Gode forslag til vinvalget er en fransk Beaujolais rødvin. Der er flere hvidvine der vil passe godt: en østrigsk hvidvin på druen grüner veltliner, en tysk grauburgunder (pinot gris), fransk Pinot gris, italiensk blend eller prøv en fransk orange vin. Mange vælger at krydre kyllingekødet, hvilket giver helt andre vinmuligheder. Da kylling i sig selv er ret neutralt i smagen, lader den sig nemt påvirke af smagsgivere og vinen skal derfor primært passe til det valgte krydderi. Med grydestegt kylling kunne man drikke en klassisk vin, som en rosévin fra Provence eller en rosévin fra Bordeaux, en spansk rosévin fra Navarra eller en rosévin fra Italien, hvor de gode roséer findes de mærkeligste steder. På hvidvinssiden er Riesling det oplagte valg, fordi denne drue ofte har så flot balance mellem syre og sødme. Den anbefalede vin til paneret og stegt kylling, er en dejlig og let sødlig Riesling. Stegt kylling kan være en smule tung, især når du er på dit fjerde lår, men en lys, let sød Riesling vil udligne det tunge og opfriske din gane, så du nemt kan spise det femte kyllingelår. Kylling med karry: Som udgangspunkt skal der hvidvin til karry. Uanset hvor stærk og krydret retten er, skal der være lidt sødme i vinen. Til en ret med ”dansk” karrystyrke vil en oversøisk Chardonnay fungere fint og en hvidvin på Rhône-druerne Marsanne og/eller Viognier vil være rigtig lækker, fx en hvid Côtes-du-Rhône Hvis du serverer pasta med kylling uden nogen form for sauce eller smørstegt, vil en kraftig og fed Chardonnay komme til sin ret. Vælger du til gengæld at 'sovse' kyllingen ind i fløde akkompagneret af bacon, vil det være en god idé at hive en syrerig Riesling frem

Vin til svin

Svinekød kan matches med både hvid-og rødvine afhængig af tilbehøret. Server Riesling, Vouvray eller fadlagret Chardonnay. Foretrækker du rødvin, så anbefaler vi Beaujolais, Chianti, ung Rioja til charcuteri og tapas og Rhône vine, Primitivo, Ripasso, amerikansk Zinfandel eller Pinot Noir til varme retter. Bacon kræver typisk fad, så gå efter vores Chianti Classico Riserva eller vores Altos Oliva Gran Reserva. Står middagen på flæskesteg og det klassiske tilbehør, så vælg en Vacqueyras, Gigondas, Chateauneuf-du-Pape eller en Cotes-du-Rhone.

Vin til lam

Lammekødet kan smage vidt forskelligt afhængigt af kvalitet, udskæring og tilberedning. Når udskæringen er mager, som ved mørbrad, så vælg en Pinot Noir. Har kødet lidt mere smag og fedt, så er valgmulighederne mange, men vi anbefaler amerikansk Pinot Noir, Brunello de Montalcino, Chianti Classico eller vores australske Shiraz. Drejer det sig om en lammeret med krydderurter og hvidløg, så skal du vælge Vacqueras, Gigondas, Chateauneuf-du-Pape, Cotes-du-Rhone eller Barolo.

Er dit lammekød fint og rødt, bør du vælge lette, elegante rødvine med lyse og søde. Er du til Pinot Noir, elegante Bourgogne-vine eller Pinot Noir-vine, måske endda Nerello Mascalese fra Sicilien, kan du med glæde nyde dem til det fine rosafarvede lammekød

Vin til oksekød

Vælg altid rødvin til oksekød, og lad udskæring, tilberedningsmetode og tilbehør diktere hvilken rødvin. En vin fra Bordeaux vil give måltidet et ekstra pift. Vinen er fremstillet på delvist Cabernet Sauvignon, og det gør den perfekt til rødt kød. Druesorten har enzymer, som er med til at nedbryde det røde kød, og de kan få kødet til at virke endnu mere mørt. Er udskæringen uden meget fedt (mager bøf, mørbrad, roastbeef), anbefaler vi vores Bordeauxvine eller en Chianti Classico , hvis bøffen ledsages af vinaigrette eller bearnaise. Ledsages kødet af rodfrugter eller en kraftig sauce, så anbefaler Greatwine en amerikansk Cabernet Sauvignon. Tatar kan ledsages af en yngre Pomerol eller Barbera d’Alba. Hakkebøf uden surt skal ledsages af Rioja Reserva, med surt så vælg Bordeaux, og synes du bøffen skal assisteres af engelsk eller HP sauce, så vil Barbera d’Alba. Til oksekød med fedtkant (Entrecôte), så vælg en kraftigere Bordeaux, Ribera del Duero, Barolo eller Barbaresco. Til kraftige retter (bøf stroganoff, bøf bourgogne, bolognese, lasagne, ragouter), så vælg Châteauneuf-du-Pape, Gigondas, Vacqueyras, Côtes-du-Rhône, Chianti Classico, Rosso eller Brunello di Montalcino, eller en syditaliensk vin på Negroamaro. Mexikansk mader traditionelt et bedre match med en kold øl, men skal det være vin, så en kølig rødvin fra Beaujolais, Carmenere, Riesling Kabinett eller én af vores New Zealandske Sauvignon Blanc.

Til en mere kraftig ret - krydret gryderet eller ragout, så er New Zealandsk Pinot noir, spansk - enten på tempranillo eller garnacha druen, fransk Côtes-du-Rhöne eller Chateauneuf du Pape, italiensk vin på druen montepulciano eller sangiovese - hvor det eksklusive valg er en Brunello di Montalcino, alle være gode valg.

Hvis du vil have vin til pasta med kød i retten, som i bolognese eller lasagne, vil en lidt kraftigere vin stå sig godt. Gå efter de Sangiovese-baserede vine fra Toscana

Rødvinen til culotte må gerne have god fylde og være garvesyrebetonede. Der er flere italienske vine der vil passe rigtig godt til culotte. Prøv en Montepulciano eller en Barolo. Eller prøv en vin på sangiovese druen - der fås i en "økonomisk udgave" fra Rubicone eller den dyrere udgave – Brunello

La Colombina Brunello di Montalcino 2013 Magnum har en intens duft – det oplagte valg til kød I duft og smag møder man intense nuancer af rød bærfrugt med tætte kirsebærnuancer pakket ind i modne, ungdommelige tanniner. Brugen af træ er helt som vanlig meget velintegreret og vinen fremstår med tydelig brunello-profil, der råber på et godt stykke rødt kød.

Pinot Noir er det sikre valg, når du spiser kalv. Tilbereder du kalv i en gryderet, ragout eller andet, så vælg en Cotes-du-RhoneBarolo eller Bordeaux med lidt alder. 

Vin til and

Skal anden ledsages af rødkål, søde kartofler og sauce, så kan Greatwine anbefale kvalitets vin til anden. Det kan være enten Amarone, en fransk Syrah eller vores Australske Shiraz. Vi er dog selv ret vilde med vores biodynamiske Châteauneuf-du-Pape.

Shiraz fra Australien er en rigtig lækker vin til juleanden. Her møder man både sødme og alkohol - to elementer, der gør vinen særdeles kampdygtig. Ofte har shiraz’en en særlig juleagtig krydring kombineret med en vis kølighed i afslutningen.

Vin til vildt

Serverer du kødet rosastegt med let og salt tilbehør, vil vi anbefale en Côte-Rôtie, Pinot Noir fra Bourgogne, eller Pomerol. Går du mere old-school til opgaven (waldorf-salat og vildtsauce), så vælg Amarone, Ripasso, Châteauneuf-du-Pape, eller Australsk Shiraz.

Vin til ost

 Med tusindevis af forskellige oste er der et hav af vinmuligheder, men ostens mælkeproteiner og fedtstruktur fungerer meget bedre med hvidvinens syre end rødvinens tannin. Men skal det være rødvin, så vælg Barbera d’Alba, Montepulciano d’Abruzzo eller Beaujolais.Men nok med undskyldninger, her er Greatwine’s bud på vin til ostetyper. Friske oste (gedeost, mozarella) matches godt af Sancerre (på sauvignon blanc) - det fungerer fantastisk godt. Til faste oste (manchego, parmesan, primadonna, cheddar) anbefaler vi halvtør Riesling eller Vouvray. Skal du spise hvidskimmeloste, så vælg europæisk Chardonnay eller Champagne, og står den på rødkit-oste, så er en Gewürztramin ideel. Jo stærkere blåskimmeloste, jo sødere vin, så søde Riesling, Sauternes eller Eiswein. Og her lidt retter, som ikke faldt ind i de ovennævnte kategorier: Indisk mad finder det bedste match fra Gewürztraminer, Muscat eller sødere Riesling, og vil du hellere drikke rødvin, så en kølig Beaujolais eller amerikansk Pinot Noir. En mildere karryret går godt med amerikansk Chardonnay, Viognier, og er karryen stærkere, så prøv Gewürztraminer eller tør Muscat. Skal du finde det perfekte match med pizza, så vil fyldet afgøre vinvalget, men bliv på den italienske hjemmebane, og vælg Chianti eller Rosso di MontalcinoThaimad med chili, koriander, grøn og rød karry, ingefær og citrongræs bliver fint matchet af en sødere Riesling eller Gewürztraminer.  

Vin til maden - vi hjælper dig gerne

Har du brug for sparring på vin til maden, er du altid velkommen til at kontakte os helt uforpligtende. Så hjælper vi dig hellere end gerne med at finde den perfekte vin til maden. Du kan enten kontakte os via formularen her eller ved at ringe til os på 53 50 36 45.  

Kontaktformular

Få mere inspiration

More articles