Den søde drue
Moscatel druer er aromatiske og har et hint af blomster, citrus og drue, de har som regel højere indhold af sukker som gør dem til en ideal sød vin.
Der er to områder i Portugal; Duoro og Setuba halvøen og henover Tagus floden disse steder er de største producenter af Moscatel. Moscatel de Grano Menudo druerne bruges også til at lave rosiner pga deres søde og rige smag. De fleste Moscatel-druer vokser i sandjord ved havet, men kan også plantes på plateauer.
Udover de nævnte portugisiske versioner så er det også muligt at finde Moscatel fra Italien, Frankrig, Sydafrika, Spanien og USA.
Hvordan er Moscatel lavet?
Hele processen er den samme lige meget hvor den er lavet. Først så knuses druerne med skalden på, dette får smagene til at kunne absoberes ind i juicen. Processen foregår over 3 måneder og under fermentering tilføjes drue brandy, det gør vinen anderledes i det der er tilføjet en stærk alkoholisk drik til det.
Vinen lagres i egetræsfade, efter processen er færdig bliver vinen lagret yderligere i trækar i mindst 18 måneder.
Vinen er klar til at blive solgt når den er mellem 2 til 5 år gammel, alkohol procenten ender på 16-22 procent. Der var en stigende popularitet på Moscatel i 90´erne.
Hvordan smager Moscatel?
De fleste siger at Moscatel faktisk smager af druer. Det skyldes at den er mere som den drue du ville spise. Det er bedst at servere vinen kølig for at fremhæve den lyse søde smag. Hvis du ikke er til syrlige vine så er Moscatel et godt valg med den gyldne sødme som er letdrikkelig. Der findes Moscatel der er til den tørre side, men som regel er det mest til den søde side.
Moscatel er en fremragende dessertvin men også en behagelig og lækker vin på en varm sommerdag.
Der er en tydelig note af citrus, men man kan forvekse Moscatel med Muscatel som er til den tørre side.
Forskellige typer af Moscatel vine
Moscatel de setubal har en kraftig smag. De er meget søde og med en alkoholprocent på omkring 16-22% som unge er de relativ blege men med alderen bliver de mere mørke og rige og det tilføjer også en nøddeagtig smag.
Moscatel do douro findes i Favaios and Alijo regionere. Disse druer vokser i et højt plateau, de fleste af vinene kommer fra favavios regionen.
De har en kompleks sødme og har omkring 16,5% alkohol, med florale noter og citrus aroma med en smag af abrikos og appelsin, mandariner, og karamel. På samme måde som de andre, så bliver smage mere rige desto længere de lagres i trækar. I enkelte tilfælde er det muligt at finde Moscatel de douro der har lagret i 10-20 år disse vine er betragtet som årgangsvin.
Tjek vores udvalg
Se hele vores udvalg af
dessertvine eller ring/skriv til os hvis du har spørgsmål så vil vi hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning.