7 produkter
Robert Parker’s wine advocate
97
Vivino
4.6
Kort indblik i Malbec druen
Malbec stammer oprindeligt fra Bordeaux, men med årene er druen blevet mere udbredt i Argentina og Cahors i Frankrig. Den har i høj grad opnået stor fremgang i Argentina. Som regel er det et sort og lidt animalsk udtryk, der er i vinen. Hvis druerne får for meget sol, kan det gøre vinen lidt for flad, da syren forsvinder, mens den kan have et sødligt præg af blommer.Malbecs historie
Malbec er en druesort, der stammer fra Frankrig, hvor den primært blev brugt som blandingsdrue til at lave Bordeaux i mange år. Mens druen havde et fremragende potentiale til at blive gjort til den rene Malbec-vin, vi kender og elsker i dag, var det kun én region, Cahors, der historisk set gjorde det. Malbec betragtes nu som en af de mest populære rødvine på markedet. Det var dog først for ganske nylig, at vinen blev en regulær eksport uden for Frankrig. Dette skyldtes til dels druens sårbarhed over for sygdomme og råd. Malbec reagerede ikke godt på Frankrigs klima, og vinproducenter begyndte at plante mindre af druen af frygt for at afgive jord til afgrøder, der nemt kunne dø. I stedet plantede de lige nok til at tilføje til en rød blanding, hvis druen endte med at overleve vækstsæsonen. Heldigvis fandt Malbec et nyt liv i Argentina.Succes i Argentina
Druens oprindelige navn kommer af gammel fransk, som hedder Cot. I dag kendes druen ved navnet Malbec. Det var pga. en kold vinter, at livet i druerne aldrig vendte tilbage. Det betød, at druerne røg til Cahors i det sydvestlige Frankrig. Malbec-succesen kom for alvor frem i Argentina, og druen betragtes i dag, som den nationale drue i Argentina. Malbec-vinen kan variere fra milde til kraftige, men frugtige rødvine, der har bløde tanniner med stor dybde. Ofte er der masser af brombær og krydderier. Malbec bliver mest elegant, hvis den dyrkes på høje bakker, hvor det også er køligt. Malbec er en god blandingsdrue - den blandes f.eks med Cabernet Sauvignon, som giver mere dybde og flere tanniner. Rosé er også noget, der laves på Malbec, og de har som regel en duft af røde hindbær og jordbær, der også kan smages. I næsten 100 år efter at være blevet plantet, forblev Malbec en vin, der blev indtaget i Argentina, med meget lidt eksport. Så i begyndelsen af 2000'erne fik verdensøkonomiens tilstand priserne til at stige, inklusiv prisen på vin fremstillet i Europa og USA. Mange vinnydere begyndte at lede efter et overkommeligt og lækkert alternativ til de dyrer druer; og dermed var tiden for Malbec ankommet. På denne måde blev Malbec ikke opdaget af vineksperter, men af almindelige vindrikkere.Malbec til maden
Fordi Malbec er en fyldig rødvin, passer den godt til mad med fuld smag. Men i modsætning til Cabernet Sauvignon har vinen ikke en lang finish eller aggressive tanniner. Derfor vil den passe meget fint sammen med magret rødt kød og endnu lettere udskæringer som mørk kødkalkun eller stegt flæsk. Den passer også lækkert til peber, salvie, cremet svampesauce og smeltet ost.