Et enestående område i det smukke Toscana
I det romantiske Toscana tæt på Firenze ligger vinområdet Chianti. Området er udover at være kendt for sine udsøgte Chianti-vine forbundet med at være hjem for olivenolien og er samtidig berømt for sin italienske finkultur, hvorfor det er et af de mest besøgte områder i Italien.
Siden 1996 har druesorten anvendt i Chianti været 75-100 %
Sangiovese, op til 10 % Canaiolo og op til 20 % af andre røde kendte druetyper som
Cabernet Sauvignon,
Merlot og
Syrah. Chiantivinene dyrkes i et klima, der har varme somre, et mildt efterår og kolde vintre, og vinene har efter mange års koncentreret arbejde aldrig haft en bedre kvalitet, end de har i dag. Den klassiske Chianti har et højt syreindhold og smag af kirsebær og jord. Den er ung og let bitter med smagselementer af ikke helt modnede frugter. Den har en blomstret aroma og er meget velsmagende.
Historisk var Chianti-vin associeret med en flaske omsluttet af en stråkurv, også kaldt
fiasco. Denne er dog kun brugt af få producenter, og i dag fås de fleste Chianti i mere standardformede vinflasker.
Typer af Chianti og geografiske zoner
Området Chianti er inddelt i 7 geografiske underzoner, hvor hver underzone producerer sin egen Chiantivin med sit eget navn og etikette: Chianti Montalbano (vest for Firenze), Chianti Rufina (øst for Firenze), Chianti Colli Fiorentini (syd for Firenze), Chianti Colli Aretini (sydøst for Firenze), Chianti Colli Senesi (et område, der inkluderer Montepulciano og Montalcino), Chianti Montespertoli (sydvest for Firenze) og Chianti Colli Pisane.
Der findes mange forskellige slags Chianti, der hver har deres egne karaktertræk, dyrkningsområde, druetypekrav og lagring. De mest almindelige typer Chianti er: Standard Chianti, Chianti Classico, Chianti Riserva og Chianti Superiore. Standard Chianti er lavet på mindst 70 % Sangiovesedruer og er lagret i 3 måneder eller mere. Chianti Classico er lavet på mindst 80 % Sangiovesedruer og er lagret i mindst 10 måneder. Siden 2006 har brugen af hvide druetyper som Malvasia og Trebbiano været forbudt at anvende i Chianti Classico. Chianti Classico må mindst indeholde 12 % alkohol. Chianti Riserva er lagret i 38 måneder og alkoholprocenten må mindst være på 12,5 %. Chianti Superiore-vine er specificeret ved et strengere regelsæt for produktionen sammenlignet med andre Chianti-vine. Chianti Superiore kan kun produceres fra druer, som er dyrket i Chianti vinområderne, med untagelse af vingårde, som er registreret i Classico-underzonen. Vingårde, som er registrerede i Chianti underzoner, udover Classico, kan producere Chianti Superiore-vine, men skal udlade navnet på underzonen på vinens etikette. Chianti Superiore kan først sælges efter 9 måneders lagring, hvorfra 3 af månederne skal være lagret i flasken.
Vi hjælper dig med at finde den rette Chianti
Hos Greatwine finder du et skønt udvalg af de populære Chiantivine. Vi har udvalgt vinene med stor omhu, og derfor er du sikret en god kvalitet, når du handler Chiantivine hos os. Du er altid velkommen til at kontakte os for at høre mere om vores udvalg af vine. Du kan også se alle vores andre italienske
rødvine.