Produktion af Champagne
Champagne er en mousserende vin, der laves i Champagne regionen i
Frankrig. Produktionen af Champagne er omfattende og indebærer forskellige regler der skal overholdes, for at kunne kalde sit produkt Champagne. Champagne produktion starter med høsten.
Druerne plukkes mellem August og Oktober. Tidsperioden afhænger af hvor modne druerne er. Det varierer om druerne plukkes i hånden eller via maskine efter producentens regler og kutymer. F.eks vinproducenterne Champagne Roger Constant-Lemaire i Villers-Sous-Châtillon; De må ikke plukke druerne med maskine. Druerne håndplukkes, så kun de bedste druer bruges til Champagnen. Efter at have plukket druerne, presses de med forsigtighed, for at holde saften klar og hvid. Saften hældes i en tank, med formål om den første gæring finder sted. Resultatet er en sur vin, der er blevet gæret.
Vinproducenten sørger for, at det naturligt fremkommende sukker, der er til stede i druerne, fermenteres ud af vinen. Efterfølgende bliver vinen kombineret med reservevine, for at skabe basisvin til Champagne. Disse reservevine er
Pinot Noir,
Pinot Blanc og
Chardonnay. Vinen bliver tilsat reservevinene i foråret, cirka 5 måneder efter høsten.
Champagne - Sådan laves det
Efter vinen er kombineret med reservevin starter Champagneproduktionen, hvor vinen skal fermenteres en anden gang. Det gøres gennem en blanding af gær, næringsstoffer og sukker (liqueur de tirage), der tilsættes til vinen. Vinen hældes i glasflaske og forsegles med låg. Vinflaskerne anbringes i et køligt miljø, gerne en kold kælder, hvor den anden fermenteringsprocess langsomt finder sted. Fermenteringen skaber alkoholindholdet og kuldioxiden (boblerne) i vinen. Grundet forseglingen af flasken, kan den skabte kuldioxid, ikke forsvinde fra flasken. Dette skaber den mousserende vin.
Når gæringen forløber, dør gærcellerne. Dette skyldes den øget alkoholprocent, hvilket er et affaldsstof fra gærcellerne, som også er giftigt for cellerne. Efter flere måneder, er fermenteringsprocessen færdig. Champagnen ældes fortsat i den kølige kælder i op til flere år, hvilket resulterer i en gæret, ristet smag. I løbet af aldringsprocessen, splittes gærcellerne op og tilføjer den komplekse, gærede smag til champagnen. De bedste Champagner, har ligget i fem år eller mere.
Når aldringsprocessen er afsluttet, fjernes de døde gærceller gennem en proces kaldt "riddeling". Riddeling betyder, at champagneflasken er placeret på hovedet i et stativ, med en 75° vinkel. Hver dag drejes flasken en 1/8 af en fuld rotation. De døde gærceller vil med tiden, falde ned i flaskehalsen, hvor de fjernes af producenten.
Champagnen lukkes med korkprop og forsegles med en muselet. Muselet er den metalbeskyttelse der fastholder proppen, således den ikke åbner af sig selv, enten grundet et for rystende eller temperaturskiftende miljø.