Basal vin viden

Introduktion til indlægget:
Denne tekst er en del af Greatwines nyttig viden indlæg. Her vil du kunne få en masse brugbar basal vin viden, og alt hvad der hører med. Hvis du har nogen andre spørgmål eller tanker, så kan du enten bruge vores chat, eller kontakte support på telefon eller mail.

TØR, MEN SAFTIG?

Hvordan kan en vin være både tør og saftig, lød spørgsmålet fra en kunde forleden. Vinens verden er fyldt med særlige ord og vendinger, som kan forvirre mere end de gavner. Det er som en helt anden planet med sit helt eget sprog.

Både synssansen, lugtesansen og smagssansen spiller hver sin vigtige rolle, når der skal smages på vin. Du bør først smage på vinen, når du har set på og duftet til vinen. Vi har lavet en ganske kort smagsguide, så du kan deltage i vinsnakken over middagen.

Sødme:
Er der sødme eller tørhed i vinen. Din vurdering kan du beskrive med tør, halvtør, halvsød eller sød.


Syre:
Syre lyder ubehageligt, men den tilfører vinen skarphed og friskhed. Er der for meget syre, smager vinen bittert og ubehageligt skarp. Er der ikke nok syre, vil vinen karakteriseres som flad.

Vinens frugtsyre beskrives som syrerig, spids, grøn, sprød eller forfriskende.


”Krop”:
Føles vinen som vand eller har den mere fylde? Kroppen er en kombination af alkohol, frugt, tannin og restsukker. ”Kroppen” beskrives som tynd, let, medium, fuld, tyngde eller kraftig.


Eftersmagen:
Eftersmagen er din fornemmelse efter at have slugt vinen. Den kan beskrives som kort, lang, frugtrig, fadpræget og/eller behagelig.

Men tilbage til vores kære kundes spørgsmål om saftig og tør:

SAFTIG beskriver en vin med masser af frugt, god syre, attraktiv og ligetil, mens TØR er et udtryk for mængden af restsukker i vinen. Nu mindre restsukker, nu mere tør.

Tørre, men saftige hvidvine

Recommend Icon
Colombard/Chardonnay Côtes de Gascogne IGP 2022
55,20 kr pr. fl. v/6 stk.
69,00 kr99,00 kr pr. flaske
Colombard/Chardonnay Côtes de Gascogne IGP 2022
-30%
Recommend Icon
Riesling Feinherb 2022
60,00 kr pr. fl. v/6 stk.
75,00 kr pr. flaske
Riesling Feinherb 2022
Pinot Grigio Terre Siciliane IGT 2022
65,00 kr pr. fl. v/6 stk.
81,25 kr pr. flaske
Pinot Grigio Terre Siciliane IGT 2022
Recommend Icon
Pouilly-Fuissé 'Clos du Roy' 2020

Noget af det udfordrende og fascinerende ved vin er, at det er et komplekst og stort område at overskue, men det er på samme tid yderst givende at være en del af det.

Lad vinterminologien hjælpe dig med bedre at beskrive og finde din ønskede vin, men undgå at falde i fælden, som den ensporede vintosse, som lever i et lukket univers

Har du lyst til at grave lidt mere i vinens terminogi, så vil vi anbefale Søren Frank’s glimrende parlør i Berlingske, som du kan finde ved at klikke her.

Tør, men saftig rødvin

Chianti Classico DOCG 2020

156,00 kr
 
156,00 kr