Vin trends

Introduktion til indlægget:
Denne tekst er en del af Greatwines Vin trends indlæg. Her vil du kunne få en masse viden om forskellige typer vin, og alt hvad der er populært indenfor vin verdenen. Hvis du har nogen andre spørgsmål eller tanker, så kan du enten bruge vores chat, eller kontakte support på telefon eller mail.

RIESLING – LÆR OM DEN FORNEMME OG ÆDLE DRUESORT

Hvad er Riesling?

Riesling er Tysklands store ædle druesort og er druen bag nogle af verdens fornemmeste vine. Riesling-vine kendes for deres store elegance og deres aromatiske og stålsatte karakter. Den afbalancerer flot mellem sødme og frisk frugtsyre.

Rieslingdruen er kendetegnet ved sit tynde, grønne skind og dens runde form af moderat størrelse. Druen er modtagelig for brotrytis (ædel råddenskab), hvilket muliggør at vinen kan udvikle sig til meget søde vine, men stadig balanceret – grundet højt syreindhold.

Druen kan holde til meget kolde temperaturer og kan derfor overleve i hårde vintre. Riesling blandes sjældent med andre druesorter. Der produceres også mousserende vine på Riesling (sekt).

Oprindelse

Riesling vins historie er lidt uklar, men Rieslingdruen kommer sandsynligvis fra Rheingau i Oberrhein, Tyskland. Den første skriftlige omtale af Riesling skete i 1435 i forbindelse med salget af Rieslingvinstokke til en tysk greve. Riesling og andre hvide druers popularitet voksede støt indtil 1787, da ærkebiskoppen af Trier beordrede, at alle dårlige vinstokke skulle udskiftes med Rieslingsorter. I 1850 var Riesling på mode og meget efterspurgt. Vinene var på det tidspunkt blandt de dyreste i verden.

Udbredelse

Tyskland er hjemstedet for Riesling vin. Med 24.049 ha dyrket (tal fra 2019) dækker det knap en fjerdedel af alle tyske vinmarker. I international sammenhæng har tyske producenter en andel på omkring 40 % af den globale Rieslingdyrkning. Mosel, Pfalz og Rheinhessen er de største Rieslingregioner i verden.

Riesling dyrkes dog også i andre lande. Man kan få glimrende Riesling fra f.eks. Alsace i Frankrig, Østrig, Norditalien, Australien, New Zealand, USA og Canada.

Terroir og klima

Den tyske Riesling afspejler den terroir, som den vokser i. Aroma og smag afslører tydeligt vækstbetingelser som jord, højde, mikroklima og årgange. Frugten af højeste kvalitet kommer fra kølige og tempererede områder, hvor lavere temperaturer forlænger modningstiden og vigtigst af alt hjælper druerne med at opretholde deres karakteristiske syre.

Riesling reagerer bedst på kølige klimaer og ernæringsfattige jordarter med højt mineralindhold. Når du fjerner Riesling fra sit naturlige miljø vil det skabe middelmådige vine, der mangler kompleks, karakter og vitalitet.

Riesling er ikke nem at dyrke. Mange af de bedste vinmarker sidder på meget stejle skråninger. Køligere klimaer gør det vanskeligt, men flere tyske regioner har en bund med devonskifer, kvartsit, grus og sandsten, der reflekterer og bevarer varme. Endvidere giver den en fremragende dræning af jorden.

Klassifikation

De nederste trin i skalaen er bordvin og landvin. Dernæst følger kvalitetsvin med angivelse af vokseområde (QbA) og med krav til alkohol% og høstudbytte. Øverst finder man kvalitetsvine med prædikat. De er opdelt i 6 kategorier afhængig af sukkerindholdet i druemosten. Kategorierne hedder:

Kabinett, Vin fra hovedhøsten og sukkerandelen af mosten er i den lave ende.

Spätlese, “Sen høst” – tidligst 7 dage efter hovedhøsten. De modne druer skaber en vin med intensitet og fyldig krop.

Auslese, Betyder ”udvalgt høst”. Vinen laves i de gode høstår af nøje udvalgte druer, som er fuldt modne. Resultatet er en sød vin.

Beerenauslese, denne vin laves fra næsten overmodne håndplukkede druer, som er gået i råd, hvilket skaber en utrolig sød vin.

Eiswein, laves på frosne druer. En meget sød dessertvin med højt syreindhold.

Trocken beerenauslese, en af de sødeste og dyreste tyske vine, der kun laves i exceptionelle årgange. I ​​Rheingau – og kun dér – har man siden 1999 arbejdet med ’Erstes Gewächs’ (første vækst), som stiller specielle kvalitetskrav.

Denne klassifikation tjente som model for VDP-klassifikationen, som kom i 2002. VDP’s klassifikation er ikke en del af den officielle tyske vinlovgivning, men medlemmerne skal leve op til krav, der kan overgå de lovfæstede. Med virkning fra årgang 2012 ser VDP’s klassifikation af enkeltmarker sådan ud:

VDP Grosse Lage er det øverste niveau parallelt til Bourgognes Grand Cru.

Tørre vine indenfor klassifikationen benævnes Grosses Gewächs.

VDP Erste Lage er det næstøverste niveau parallelt til Bourgognes Premier Cru.

VDP Ortswein er det tredjeøverste niveau parallelt til Bourgognes Village.

VDP Gutswein det nederste niveau parallelt til Bourgognes regionale vine.

Karakteristika

Riesling er en enormt aromatisk druesort med rig og kraftfuld bouquet af blomster, honning og vinmarkens forskellige mineraler. Når vinen er ung vil den være præget af aromaer som grønne æbler, citrus og hvide blomster, mens vinen med alderen kan få de karakteristiske noter af petroleum, som også kan findes i Riesling-vine fra varmere klimaer. Riesling-druen egner sig ikke særlig godt til fadlagring. Et af de typiske kendetegn for Riesling-vin er derfor også dens utrolige renhed, ranke statur og dens forfriskende, frugtrige og naturlige syreindhold.

Ældre Rieslingvine kan udvikle noter i retning af petroleum, smøremiddel eller gummi. Smag og behag er jo forskellig, og det ser ud til, at den tyske produktion hælder til at undgå disse benzinaromaer (ikke mindst hvad angår volumenmarkedet), mens den er mere almindelig i Alsace. Benzinnoten anses for at være forårsaget af TDN, som kan skabes under ældningsprocessen. Faktorer der sandsynligvis vil øge TDN-potentialet er:

Lave udbytter, sen høst, megen sol, vandstress, højt syreindhold. Disse faktorer anses normalt også for at bidrage til Riesling-vine af høj kvalitet, så benzinnoten er faktisk mere tilbøjelig til at udvikle sig i topvine end i enklere vine fremstillet af højtydende vinmarker, især dem fra den nye verden, hvor kunstvanding er almindelig.

Karakteristika afhænger som tidligere nævnt af vingårdens jord og placering. Dette betyder også, at en veltrænet gane kan identificere oprindelsen af en Riesling.

Riesling og mad

Riesling er en fantastisk vin til mad og betragtes som en af de vine, der egner sig godt til mange forskellige retter, alt afhængig af vinens sødme og syre.

Det naturligt høje syreindhold i Riesling gør den således til en af de mest alsidige hvidvine, der er i stand til at parre med lette og rige retter, tærte og søde desserter.

Tørre stilarter passer godt sammen med frisk fisk eller salt, stegt mad, da surhedsgraden let skærer igennem maden, mens sødere stilarter passer godt sammen med frugtbaserede desserter. Halvsøde Rieslings står godt til intenst krydret mad.

Rielsing til maden

Riesling Alsace 2019
84,00 kr pr. fl. v/6 stk.
105,00 kr Pr. flaske
Riesling Alsace 2019
Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett 2022 Ruwer
109,00 kr pr. fl. v/6 stk.
136,25 kr Pr. flaske
Kaseler Nies'chen Riesling Kabinett 2022 Ruwer
Den blandede luksus kasse
529,00 kr 592,00 kr
Den blandede luksus kasse
-11%
Posten Riesling Auslese 2005 Mittelrhein 50 cl.

Gemmepotentiale

Rieslingvine drikkes ofte, når de er unge og frugtige. Imidlertid gør Rieslings naturligt høje syreindhold og smagssortiment den velegnet til lagring. Søde Rieslingvine er særligt velegnede til lagring, da det høje sukkerindhold giver ekstra konservering. Imidlertid ved man, at også tør eller halvtør Riesling af høj kvalitet kan være et behageligt selskab i en alder over 100 år.

Mere almindeligt gemmepotentiale for bedre Rieslingvine ville være 5-15 år for tørre, 10-20 år for halvsøde og 10-30 + for søde versioner.

De dyreste Riesling vine er dessertvine, der produceres ved at lade druerne hænge på vinstokkene ud over det normale høsttidspunkt. Gennem fordampning forårsaget af svampen Botrytis eller ved frost fjernes vand. Disse koncentrerede vine har mere sukker, mere syre (for at give balance i vinen), mere smag og mere kompleksitet.

International Rieslingdag

Use this text to share information Den populære druesort Riesling har officielt fødselsdag den 13. marts, og fejres hele verden over. Riesling druens første dokumenterede eksistens blev erklæret den 13. marts i 1435, fra en kælder i Tysklands lille vin-region i Hessische Bergstrasse sydøst for Rheingau. Senere hen har handelsgruppen ”Wines og Germany” har erklæret denne dag, for Rieslingens officielle fødselsdag.

Selvom fødselsdagen i 2021 gør Riesling 586 år gammel officielt, var den sandsynligvis til stede i de tyske vinmarker inden den tid. Datoen henviser til den første skriftlige dokumentation for Rieslingdruen. Dette udfolder sig i en faktura dateret den 13. marts i 1435. Fakturaen noterer sig et køb af seks vinstokke af Riesling, foretaget af grev Johannes IV fra Katzenelnbogen i Rüsselsheim.

Hvordan fejrer vi International Rieslingdag

Hos Greatwine har vi sammensat en smagekasse bestående af 6 forskellige hvidvine lavet på Rieslingdruen. Her får du mulighed for at smage på den fantastiske drue, som udfolder sig i dens utrolige renhed og dens forfriskende syreindhold. Denne kombination gør den til en fremragende madvin, ikke bare til fisk og skaldyr men også til mere robuste retter. 

Fejr international Riesling dag

Smagekasse - Riesling
699,00 kr 815,00 kr
Smagekasse - Riesling
-14%
Recommend Icon
Riesling Feinherb 2022
60,00 kr pr. fl. v/6 stk.
75,00 kr Pr. flaske
Riesling Feinherb 2022
Recommend Icon
Bacharacher Wolfshöhle Riesling Auslese Goldkapsel 2019 - 50 cl