VIN TIL JULEMAD

Juleaften nærmer sig med hastige skridt, og det store spørgsmål om valg af vin til julemaden melder sig oftere. Er du i tvivl om, hvordan du finder det perfekte match til den traditionelle julemad som flæskesteg, and, og ris á la mande?

Den klassiske julemiddag stiller høje krav til vinen i glasset. Rødvinen skal matche både de søde brunede kartofler, den fede brune sovs, og samtidig undgå at blive overmatchet af den syrlige rødkål. Endelig skal rødvinen håndterer fedtet på stegen.

Derfor kan det være en udfordring at finde den rette julevin, men Greatwine hjælper dig gerne med at vælge den rette vin til julemåltidet. Vi har lavet en lille guide til dig her med lidt forskellige valgmuligheder vin til jul.

Flæskesteg

Står julemiddagen på flæskesteg og det klassiske tilbehør, såsom rødkål, hvide og brune kartofler og brun sovs, så vælg en vin fra Rhône. Rhône dalen byder på to fantastiske vinområder i nord og syd med flere verdenskendte vindistrikter og vinproducenter.

Til en særlig lejlighed som juleaften, vil jeg anbefale de lidt bedre Rhône vine fra eksempelvis:

Recommend Icon
Vacqueyras AOC 2020
Recommend Icon
Châteauneuf-du-Pape AOC 2019
Amarone Classico 2020 DOC "La Tirela"
Lalande de Pomerol 2018
135,00 kr pr. fl. v/6 stk.
168,75 kr Pr. flaske
Lalande de Pomerol 2018

Disse vine produceres med Grenache og Syrah som deres primære druer, og den fantastiske kombination giver typisk en duft og smag med aromaer af blomme, mørke skovbær, kirsebærlikør, laurbærblade, og a’la grecque oliven og en anelse friskkværnet peber. Vinene er oftest maskuline og kraftfulde, særligt i vinens yngre dage.

AND

Skal juleanden ledsages af rødkål, søde kartofler og sauce, så vil Greatwine anbefale Amarone (findes herunder), en fransk Syrah eller vores Australske Shiraz.

Amarone er Danmarks foretrukne julevin og faktisk et glimrende match til både flæskesteg og and. Vores Amarone fra Montigoli er en klassisk, mørk og kraftig vin, der straks præsenterer sig i glasset med en mørk granatrød farve, en duft af moden frugt og krydderier og masser af “varme”, mens vinen i munden udfolder en rigdom og koncentreret smag med masser af sødmefuld fylde, der på harmonisk vis afbalancerer helhedsindtrykket.

Bernard Burgaud, Côte-Rôtie AOC 2019

Den er lavet udelukkende på Syrah druen i det nordlige Rhône. Bernard Burgaud laver personlige vine i meget begrænset oplag, der i denne årgangs côte rôtie har resulteret i et herligt præg af modne brombær med en sjat hindbær og sorte oliven, lidt tørrede blomster og råt oksekød. Smagen har intensitet og moderat fylde, men frem for alt en veldefineret frugt og præcis frugtsyre.

Woodstock Deep Sands Shiraz 2019

Ønsker du at overraske dine gæster med et lidt anderledes bud på en vin til anden, så vælg en australsk Shiraz. Prøv vores klassiske version fra Deep Sands. Shiraz druen byder i denne vin på fyldig, mørk bærfrugt, blomme samt lidt kaffebønner og vanilje fra fadlagringen. Dette er klassisk australsk shiraz med fylde og koncentration men samtidigt uden skarpe kanter og i ophøjet balance.

Vin til Anden

Woodstock Deep Sands Shiraz 2019
100,00 kr pr. fl. v/6 stk.
125,00 kr Pr. flaske
Woodstock Deep Sands Shiraz 2019
Amarone Classico 2020 DOC "La Tirela"
Lalande de Pomerol 2018
135,00 kr pr. fl. v/6 stk.
168,75 kr Pr. flaske
Lalande de Pomerol 2018
Recommend Icon
Côte-Rôtie AOC 2022
Udsolgt

Vin til and og flæskesteg?

Du kan naturligvis vælge et par forskellige vine til hhv. flæskesteg og and, og dermed give dig selv og dine gæster en mindre vinsmagning. Det ville vi anbefale. Men vil du gerne være sikker på, at vinen kan matche alle julemiddagens herligheder, så vælg en Amarone eller en Rhône vin.

Ris á la mande

Selve ris á la mande med fløde, risengrød, mandler og vanilje finder nemt en matchende sød vin. Men igen er det den klassiske kirsebærsauce, som dikterer vinvalget. Vinen skal både have syre og sødme nok til at matche frugten og sødmen i kirsebærsaucen.

Det traditionelle valg af vin til ris á la mande med kirsebærsauce er portvin. Det er dog vigtigt at vælge Vintage port, Late Bottled Vintage eller almindelig Ruby portvin, da disse har en ung frugt der matcher kirsebærsaucen.

Gode alternativer til portvin, kan være italiensk recioto fra Valpolicella.

Recioto della Valpolicella Classico 2020 DOCG

Denne lækre recioto dessertvin er skøn til blåskimmeloste, bær- eller chokoladedesserter og ikke mindst til Ris à l’amande med kirsebærsovs. Den er kraftigt krydret og har en intens og varieret duft af sødme, modne bær og tobak.

Woodstock Vintage Fortified Grenache McLaren Vale 2013 Half

Skal det være lidt mere specielt, kan vi anbefale australsk hedvin, eksempelvis Woodstock Vintage Fortified Grenache fra McLaren Vale. Woodstock vintage fortified grenache leverer et massivt indtryk af intense modne kirsebær, blåbær og chokolade samt et strejf af kaffebønne. Der er en frisk frugtighed i vinen, der passer godt til dens sødme.

Adventskalender 2023 med portvin fra Quinta do Noval - 4 x 37,5 cl
Woodstock Vintage Fortified Grenache McLaren Vale 2013 - 37,5 cl
Recioto della Valpolicella Classico 2020 DOCG - 50 cl

Vores julevins smagekasser

Showcase your best products
De klassiske rødvine - smagekasse
-17%
Amarone/Ripasso kassen
-13%
De eksklusive rødvine - smagekasse
-16%
Adventskalender 2023 med portvin fra Quinta do Noval - 4 x 37,5 cl

Sværere behøver vin til jul ikke at være…. Rigtig glædelig jul fra alle os hos Greatwine!

Drop us a line

Mailing Address

Write some useful information about your business, contact information or links to various FAQ pages.

Have a question?

Link to some useful pages that your customers might want to know about.

Returns & ExchangesGeneral QuestionsReturns & ExchangesShipping Policies.