Hvilket vinglas skal man vælge?

Mar 01, 2023Leandre Luis Muhire
Hvilket vinglas skal man vælge?|||||Lær mere om Barolo

Vinglas til rødvin

rødvin

I løbet af det sidste århundrede er glas blevet designet til stort set alle større druesorter. Hver vinstil har specifikke karakterer med hensyn til syre, frugtudtryk, tannin og alkohol, og de forskellige glasformer forstærker eller blødgør disse egenskaber. Du kan dog holde dig til et standard Cabernet- eller rødvinsglas til alle rødvine.

Cabernet Sauvignon/Bordeaux: Dit traditionelle rødvinsglas. Cabs og Bordeaux har en tendens til at være høje i alkohol og tannin. En større skål med mere højde skaber mere afstand mellem vinen og drikkeren, hvilket får ethanol til at spredes på næsen og tillader mere ilt for at tilskynde tanniner til at blive blødere.

Syrah/Shiraz: Lidt højere end Cab-glasset og med en let tilspidsning i toppen er dette glas designet til at fokusere frugten og tillade masser af luftning til bløde tanniner i disse massive rødvine.

Pinot Noir/Burgogne: Den ekstremt brede skål og den tilspidsede kant tillader masser af luftning, koncentrerer delikate aromaer og fremviser den lyse, rige frugt.

Vinglas til Hvidvin og Rosé

Du kan gøre brug af et Chardonnay glas til alle hvidvine, uden at gå glip af alle vinens forviklinger.

Chardonnay/Viognier: er dit traditionelle hvidvinsglas. Den er beregnet til unge, friske vine, da dets smalle rand koncentrerer næsen af meget aromatiske hvidvine. Den mindre skålstørrelse holder også hvidvin koldere end de store skåle, der bruges til røde.

I tilfælde at man skal drikke Rosévin, så gør man typisk også brug af et normalt Chardonnay/Viognier hvidvinsglas.

Hvid Bourgogne: Ligner i formen et Pinot Noir-glasset, bare mindre, den brede skål og den smalle kant koncentrerer aromaer og opnår maksimal luftning på cremede hvidvine for at afsløre subtile kompleksiteter og opveje rig frugtkoncentration. Dette glas forveksles ofte med Chardonnay-glasset.

Glas til Portvin

Portvin er stærkere end almindelig vin - med 20 % alkohol typisk. Et mindre glas er beregnet til at rumme den mindre skænk, du ville tage.

Den højere mængde alkohol og koncentrerede aromaer giver det mening at hælde din portvin i det lille glas. Hvilket ikke er at sige, at et almindeligt, endda stort, vinglas ikke ville duge.

Glas til Champagne

Champagne og mousserende vin handler om boblerne. Det holder frugten og potentielle gæraromaer fokuserede med sit smalle design, men tillader også brusen at forblive frisk og flyde længere.

More articles