Beaujolais Nouveau

Mar 30, 2023Leandre Luis Muhire
BEAUJOLAIS NOUVEAU indlæg billede|Druer, Beaujolais Nouveau

Hvad er Beaujolais Nouveau?

Beaujolais Nouveau er navnet på vinene fra Beaujolais og Beaujolais Villages, som frigives næsten umiddelbart efter høst. Disse lette, frugtige røde, der uden tvivl er det mest berømte udtryk for druesorten Gamay, er normalt den første af årets høst i Frankrig og udgives årligt til stor international fanfare. Simple vine lavet af de nyhøstede druer har i århundreder slukket vingårdsarbejdernes tørst ved slutningen af årgangen i Beaujolais, men traditionelt blev disse kun distribueret lokalt. Interessen for stilen spredte sig efter reformen af appellations lovgivningen i slutningen af Anden Verdenskrig, og i 1960'erne blev de tidlige Beaujolais-vine solgt bredt over hele Frankrig efter deres udgivelse, ofte med meddelelsen 'Le Beaujolais Nouveau est arrivé!' som betyder 'Beaujolais Nouveau er ankommet!' Producenter af Beaujolais så markedsføringsmulighederne i at være høstens første vin, og et 'kapløb' om at få den første flaske vin til Paris blev implementeret af nogle af de større navne, hvilket promoverede nouveau-stilen og tiltrak international interesse. Ved lov er salget af vinen begrænset indtil et minut over midnat den tredje torsdag i november Druer, Beaujolais Nouveau

Vidste du?

Udtrykket nouveau (som betyder 'ny' på fransk) anvendes på vine fra flere appellationer i Frankrig, herunder Macon og Ventoux, men er mest berømt for sin tilknytning til Beaujolais.

Druen

Beaujolais Nouveau vine kan være røde eller rosé og er primært lavet af Gamay druer. Med en lys, violet-rød nuance har de en aroma, der ofte sammenlignes med kandiserede kirsebær, røde blommer, bananer og endda tyggegummi. Vinene er vinificeret ved kulsyre-maceration, som efterlader dem lette i kroppen og næsten helt fri for tanniner. Det er på grund af denne mangel på tannin og ekstrakt, at vinene ikke ældes godt, idet de mangler den nødvendige struktur. De fleste Beaujolais Nouveau er produceret af druer dyrket i den sydlige del af Beaujolais på sletterne lige nord for Lyon; regionens mere seriøse vine dyrkes i det bakkede terræn i det nordlige Beaujolais. I det sydlige Beaujolais er jorden mere ler dominerende og opvarmer ikke vinmarkerne så effektivt som det mere tørre, granitiske jord i nord. Som følge heraf har druerne, der dyrkes i det sydlige Beaujolais, ikke så meget smagskompleksitet fra modningen, og i stedet er de lette og frugtige og egner sig godt til produktionen af Beaujolais Nouveau. Når det er sagt, kan "nouveau"-betegnelsen også gælde for vine fremstillet under Beaujolais Villages appellation, som er forbeholdt vinmarker i den nordlige del af Beaujolais.

More articles

Lær om vin
Apr 24, 2023