Hvad er Barolo?

Aug 07, 2023Thomas Birck
Hvad er barolo?

Hvor kommer Barolo fra?

Barolo er en berømt italiensk rødvin, der har etableret sig som en af verdens mest anerkendte og eftertragtede vine. Den kommer fra den lille by Barolo, der ligger i Langhe-regionen i Piemonte, Nordvest-Italien. Området er kendt for sin rige vinhistorie, og Barolo er måske den mest prominente repræsentant for regionens prestigefyldte vine.

Historie og oprindelse

Historien om Barolo går tilbage til det 19. århundrede, hvor den italienske adel, især Falletti- og Savoy-familierne, først lagde fundamentet for produktionen af denne vinperle. Hertugerne af Barolo, som tilhørte Falletti-familien, havde en vision om at skabe en unik og ædel vin fra Nebbiolo-druerne, der dyrkes i Langhe-området. Dette førte til udviklingen af moderne Barolo-vinproduktion.

De to Barolo skoler

Der findes to forskellige tilgange inden for Barolo-vinproduktion, der groft kan opdeles i den nye og den gamle skole, også kendt som traditionalisterne. Vine fra den nye skole har typisk en blødere garvesyre, er bedre afbalancerede og kan drikkes tidligere uden at gå på kompromis med Barolos karakter. I den nye skole er det endda ikke usædvanligt at lagre vinen på nye træfade, hvilket traditionalisterne derimod finder utænkeligt. De insisterer på at lagre vinen i lang tid på gamle træfade, der ikke præger vinene med moderne elementer som for eksempel vanille. Ikke overraskende mener traditionalisterne ikke, at den nye skole laver vin, der fortjener at blive kaldt for Barolo. For dem er lang tids modning på gamle træfade afgørende, og det skal ikke ændres på. Selvom de to skoler har forskellige tilgange, er udbuddet af Barolo så stort, at der er plads til begge. På trods af deres forskelle har vinene alligevel mere til fælles end ikke. Barolo-vinene er alle unikke og repræsenterer regionens dyder, men måden de produceres på kan variere betydeligt.

Druerne

Barolo-vinen er primært lavet af Nebbiolo-druen, en sort kendt for sin komplekse karakter og høje indhold af tanniner. Druerne har en lys farve i begyndelsen, men efter modning bliver de dybt røde. Nebbiolo-druerne dyrkes især i Barolo, La Morra, Castiglione Falletto, Serralunga d'Alba og Monforte d'Alba - alle dele af Barolo DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) området.

Vinfremstilling og modning

Fremstillingen af Barolo er en omhyggelig proces, der kræver dedikation og viden. Efter høstning gæres Nebbiolo-druerne og lagres derefter i store egetræsfade i mindst tre år. Traditionelt blev vinene lagret i mange år, før de blev frigivet til salg, men moderne praksis har gjort dem mere tilgængelige for tidligere forbrug. Ikke desto mindre er det almindeligt, at topvine af Barolo modnes i mindst ti år, før de når deres højeste kvalitet. En fremragende Barolo kan typisk gemmes i 10-20 år, og nogle ekstraordinære vine kan endda lagres i op til 50 år. Desværre er markedet i nyere tid blevet oversvømmet med billige Barolo-vine, der på ingen måde lever op til de karakteristika, der normalt kendetegner en kvalitets Barolo. Så det er vigtigt at være opmærksom på, at tilbud ikke altid garanterer en god oplevelse med denne eksklusive vin.

Smagsprofil

Barolo har en kompleks smagsprofil, der ofte inkluderer aromaer af kirsebær, roser, læder, tjære, trøffel og krydderier. Den har en rig, struktureret krop med en karakteristisk tanninstruktur, der giver den imponerende evne til at ældes. Når den er ung, kan Barolo være ret kraftig og tanninrig, men med alderen bløder den op og udvikler sig til en mere afbalanceret og subtil vin. En ung Barolo fremstår ofte lukket og domineret af barske tanniner. Dog begynder den gradvist at åbne sig efter blot et par år. Farven skifter til en dyb teglrød nuance og bevæger sig hen imod orange, når den ældes. Duftprofilen er yderst kompleks og inkluderer forskellige røde bær og mørke frugter. Aromabilledet spænder bredt fra blomsteragtige elementer til mere dybe nuancer som trøffel, chokolade og lakrids. Disse aromaer forandrer sig gradvist, jo ældre vinen bliver. Frugtagtige noter går fra at være friske til mere tørrede i karakter. Det samme gør sig gældende for de florale elementer, der udvikler sig i retning af tørrede blomster og urter. En Barolo er uden tvivl en sand aromabombe, som gennem aldringsprocessen skifter karakter, men uden at miste sin intense personlighed. 

Barolo og mad - en uimodståelig kombination

Når det kommer til Barolo-vin, er det naturlige valg at finde den perfekte ledsager på tallerkenen. Der er få steder i verden, hvor mad og vin harmonerer så perfekt som i Alba og omegn i Piemonte. De kraftfulde, taninrige nebbiolo-vine fra denne region giver fuld mening, når de serveres sammen med hvide trøfler, oste, risotto og saftigt kød. Personligt drikker jeg også Barolo til pizza ost og salciccia eller pepperoni Piemontes gastronomiske landkort tilbyder en verden af lækkerier fra hvide trøfler til Nutella, som perfekt komplementerer Barolo-vinens unikke karakter. Når man sætter sig til bords i denne fortryllende del af verden, er det en sanselig rejse, hvor både smag, duft og kultur går hånd i hånd.

DOC og DOCG-klassifikation

Barolo blev tildelt DOC (Denominazione di Origine Controllata) status i 1966 og blev den første vin i Italien, der opnåede DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) i 1980. DOCG-statusen er den højeste kvalitetsklassifikation, italienske vine kan opnå. Den garanterer, at vinen er produceret i et bestemt område under strenge regler og standarder for kvalitet og produktion.

Berømmelse og prestige

Barolo har vundet international anerkendelse for sin overlegne kvalitet og er kendt som "Vinens konge". Den har også fået kælenavnet "Italiens vin" på grund af sin betydelige rolle i landets vinhistorie. Vinelskere over hele verden værdsætter Barolo for dens kompleksitet, potentiale til at ældes og unikke evne til at udtrykke terroiret (jordbundsforhold, klima og topografi), hvor druerne dyrkes. Barolo er også kendt for sin eksklusivitet og prisskilt, især når det kommer til de mest berømte producenter og årgange. Mange af de bedste Barolo-vine er begrænsede i antal og eftertragtede af samlere og kender over hele verden. Barolo er en bemærkelsesværdig vin, der er dybt forankret i historien, kulturen og traditionerne i Langhe-regionen i Italien. Den imponerer med sin komplekse smag og evne til at ældes med ynde og elegance. Uanset om du er en vinentusiast eller blot nysgerrig efter at udforske finesserne i vinens verden, er Barolo en oplevelse, der er værd at prøve. Husk, at en god Barolo vil være som en rejse tilbage i tiden, og den vil belønne din tålmodighed med uforglemmelige smagsoplevelser.

More articles