Sherry kan meget vel toppe listen over de mest berømte vine, som mange vindrikkere aldrig har prøvet.. men burde! Lige fra udbenet tør til dekadent sød, den har mange personligheder, hver af dem tilbyder en unik oplevelse for den eventyrlystne vinelsker.
Forskellige typer
Sherry er en kompleks vinkategori, der omfatter syv forskellige stilarter. Disse er manzanilla, fino, amontillado, oloroso, palo cortado, creme og Pedro Ximénez. Fremstillet primært af Palomino-druen, fremstilles sherryer enten oxidativt eller ikke-oxidativt, ved at bruge en fraktioneret ældnings- og blandingsproces kaldet solera-systemet.
Hvor produceres Sherry?
Sherry produceres kun i den spanske appellation
Jerez, der ligger i en sydlig kystdel af provinsen Andalusien. Hver flaske bærer tre navne: Jerez (udtales HARE-eth), Xérѐs (regionens oprindelige fønikiske navn) og Sherry. Sidstnævnte er slutresultatet af en række britiske forkerte udtaler af Jerez. Da briterne var medvirkende til udbredelsen af Sherry rundt om i verden, holdt det navn sig.
Drue typer i Sherry
Der bruges kun tre druer i sherryproduktionen, alle hvide.
Moscatel (kendt andetsteds som Muscat) er en mindre drue, der dyrkes i den sandede arenajord på kysten og bruges til søde vine. Pedro Ximénez er en anden mindre sort dyrket i lerbaseret barrosjord længere inde i landet; den bruges til utroligt rige, søde vine af samme navn. Sidst men bestemt ikke mindst er Palomino, ansvarlig for 95% af al Sherry. Denne sort producerer massive klynger og enorme udbytter og vokser i kalkholdig albariza-jord.
Madeira
Madeira er en af de få vine, der ikke har ændret sig, siden den blev populær for 300 år siden.
Madeira er en forstærket vin tilgængelig i en række tørre til søde stilarter. Den har fået sit navn fra øen Madeira, en lille smuk klippe midt i Atlanterhavet. Madeiras unikke smag kommer fra gentagne gange opvarmning af vinen. Opvarmningen skaber en vin med fascinerende smag af ristede nødder, stuvet frugt, karamel og toffee.
Smagen af Madeira: Der er flere smagsprofiler, men de fleste vil have smag af karamel, valnøddeolie, fersken, hasselnød, appelsinskal og brændt sukker.
Hvornår skal man drikke Madeira: Tørre stilarter af Madeira (såsom Sercial og Verdelho) serveres afkølet med forretter og sødere stilarter som efter-middags-sipper som en fin Cognac.
En vin født på havet
I løbet af 1600- og 1700-tallet blev vin ofte fordærvet og skulle forstærkes (ved at tilføje lidt brændevin) for at overleve sejladsen til søs.
På det tidspunkt var øen Madeira et vigtigt forsyningssted for rejser til Amerika og Østindien, og skibbere ville læsse madeira vin på vej til England og Amerika. Fadene med Madeira-vin ville blive opvarmet og afkølet, når skibene passerede gennem forskellige klimazoner. Afsendere lagde mærke til, hvordan vinens smag blev dybere og bedre og kaldte denne havældring "Vinho da Roda".